כיצד להתכונן - מידע לשעת חירום
שמרו בקבוקים בבתים
כדי להקטין את הלחץ בשעת חירום ואת הצורך לצאת מהבית, אנו ממליצים לכל בית אב לרכוש ולשמור בביתו מנת מים בחישוב של 4 ליטר ליממה לנפש, לשלוש יממות. את המים בבקבוקים עליכם להחליף אחת ל-3 חודשים במים טריים, תוך שימוש במים לצרכי שתייה או שימוש אחר בבית. אם מדובר במים מינרלים יש לחדשם על פי הוראת היצרן וזמן התפוגה המופיע על הבקבוק. את הבקבוקים מומלץ להחזיק על הרצפה למניעת נפילה במקרה של רעידת אדמה.
חלוקת מים לאוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים
אוכלוסייה בעלי הצרכים המיוחדים מונה את הכפופים לחוק סיעוד ובכללם מרותקי בית, נכים, עיוורים, מוגבלים ועוד המדווחים לאגף הרווחה בעירייה, שמטפלת בהם באופן שוטף כל ימות השנה. על פי תכניות של העירייה והתאגיד, יקבל כל תושב הנמנה על אוכלוסייה זו את מנת המים המגיעה לו על ידי מערך מתנדבים של הרשויות.
פריסת תחנות חלוקה בערי התאגיד
- במצב יסוד 4 – יופעלו תחנות החלוקה בהתאם לאזור שנפגע.
- במצב יסוד 5 – יופעלו כל תחנות החלוקה בעיר.
להלן מפות ותחנות החלוקה לכל עיר:
מצבי יסוד בחירום
תאגיד “מעיינות הדרום” נערך לחלוקת מים באזורים שנפגעו, באמצעות פריסת תחנות חלוקת מים.
התחנות יפעלו על בסיס מכלים נייחים שיפוזרו במתקנים ציבוריים שונים ברחבי העיר על פי תכנון קבוע מראש.
בעת חירום יפורסם מיקום תחנות החלוקה שיפתחו בפועל כנגזר מאופי האירוע באמצעי התקשורת, באתר התאגיד, באתר העירייה ובאמצעים נוספים. התושבים יתבקשו להגיע לתחנה הקרובה אליהם כדי לקבל מים במכלי קיבול, אותם יקבלו בתחנת החלוקה. (רצוי להצטייד במכלים נוספים מהבית).
מאחר שאזור ניתוק אינו ידוע מראש, בוצע תכנון מפורט לפריסת מפה של תחנות חלוקת מים בכל חלקי העיר, כדי להתמודד באופן הטוב ביותר עם כל תרחיש.
בנוסף, כדי להקטין את המצוקה ולאפשר חלוקה כנדרש, קיימת תכנית לתגבור העיר במידת הצורך ועל פי החלטת המדינה, יחולקו ברשתות השיווק הגדולות בקבוקי מים מינרלים.
שיבושים באספקת המים יש לזכור כי מערכת חלוקת המים תלויה באספקת חשמל סדירה, ועל כן, במצב של פגיעה במערכת החשמל, צפויים קשיים באספקת המים עקב ירידת לחצים.
על פי הנחיות המדינה, במצב זה תוגבל כמות המים לנפש ל-80 ליטר ליממה לכלל הצרכים.
תאגיד “מעיינות הדרום” ישלוט על ויסות המים ברחבי העיר, כך שהפגיעה בשגרת היום לתושבים תהיה מזערית ככל שניתן.
התושבים יצטרכו להיאזר בסבלנות נוכח הפסקות מים לסירוגין שיחולו בבתים, כדי לאפשר לכלל התושבים בעיר לקבל את מנת המים המגיעה להם. צוות התאגיד ינחה את התושבים לנקוט במשמעת מים, הווה אומר, לצמצם השקיית גינות, שטיפת כלי רכב ופעולות הצורכות כמויות מים רבות ואינן חיוניות בזמן מצוקה.
לא יתאפשר שימוש במים מהצנרת בחלק משכונות העיר במצב זה צפויה פגיעה בצנרת המוליכה מים לבתי התושבים בחלק משכונות העיר, ברמה שלא תאפשר זרימת מים בצנרת. כמו כן, ייתכנו מצבים בהם לא יתאפשר שימוש במי הברז לצורכי שתיה מחשש לזיהומם. על פי הנחיות המדינה, כמות המים שתסופק לתושב המנותק ממים במצב זה הינה 20 ליטר לנפש ליממה.
לא יתאפשר שימוש במים מהצנרת בכל העיר זהו המצב החמור ביותר מבחינת החירום, ובמסגרתו תידרש חלוקת מים לכל העיר בו זמנית.
מצב זה ייתכן עקב פגיעה חמורה בתשתיות או לחילופין, חשש לזיהום מים נרחב. התאגיד נערך גם למצב זה, אשר במהלכו תחולק לכל תושב מנת מים של 4 ליטר ליממה לשתייה בלבד.
יצוין כי כמות המים נקבעה על ידי המדינה ככמות מינימאלית לנפש. במצב 5 יחולקו לתושבים מים במיכלים בשיטה דומה לזו שפורטה במצב חירום 4, בתחנות החלוקה שייפרסו בכל רחבי העיר.
תחום ביוב בחירום
כאשר מתרחש אירוע חרום בתחום המים, סביר להניח שתהיה לכך השפעה גם על מערכת הביוב.
מערכת הביוב עלולה להיפגע פיסית: פגיעה ושבר בצנרת הביוב ו/ או פגיעה במתקני הביוב כמו תחנות שאיבה.
פגיעות כאלה יכולות לגרום להאטה בזרימת הביוב ובתהליך סילוק השפכים וכן לזרימת שפכים מחוץ למערכת. כמו כן יכולה להיגרם פגיעה עקיפה בתהליך סילוק הביוב גם אם לא נגרם נזק פיזי למערכת, זאת מאחר ותהליך סילוק הביוב מותנה באספקת מים תקינה ומשזו נפגעת, ייפגע גם תהליך סילוק הביוב.
לדוגמה: כאשר אין מים, לא ניתן להוריד מים בשירותים. תאגיד ” מעיינות הדרום” נערך מבעוד מועד לתת מענה לתיקון מהיר ככל שאפשר של מערכת הביוב על מרכיביה השונים בהתאם לצורך.