קצת עלינו
תאגיד מעיינות הדרום הינו חברה בע”מ, הפועלת כתאגיד מים וביוב אזורי שהוקם ע”י עיריות דימונה, ערד, ירוחם ומצפה רמון, בהתאם לחוק תאגידי מים וביוב (2001). התאגיד עוסק בתחזוקה, שדרוג ופיתוח של צנרת המים והביוב בעיר. כמו כן, פועל התאגיד ליישום שוטף של טכנולוגיות מתקדמות, המאפשרות שיפור במי השתייה וטיפול יעיל במי הביוב. מטרותיו העיקריות של תאגיד “מעיינות הדרום” הן: שיפור מתמיד באיכות השירות ובאיכות המים שמסופקים ללקוחות התאגיד, הפרדת משק המים והביוב העירוני מהמערכת העירונית והפעלתו כמשק כלכלי סגור, תגבור הפיקוח והאכיפה מול צרכני המים הפרטיים והעסקיים בעיר והשקעת כלתקבולי המים והביוב בשיפור תשתיות המים והביוב.
מדינת ישראל קבעה עפ”י חוק כי כל רשות מקומית (או מספר רשויות) חייבות להקים תאגיד מים וביוב. החלטת המדינה לחייב רשויות מקומיות להקים תאגידי מיםוביוב נועדה בעיקר להבטיח הפרדה של פעילות המים והביוב משאר הפעילות המוניציפאלית, וכן לוודא שהפעילות הכספית של מים וביוב תתבצע על פי עיקרון “משק כספי סגור”, דברשיוכל לאורך זמן להבטיח יותר השקעות כספיות בשיקום, פיתוח ושדרוג משק המים והביובשל העיר, ובעיקר לשפר את השירות שניתן לתושב.
תאגיד מעיינות הדרום כפוף לרשות הציבורית למים, והוא פועל תחת פיקוח צמוד של רגולטור מטעם המדינה – הממונה על תאגידי מים וביוב במשרד הפנים. התאגיד מחויב להציג לממונה באופן שוטף דוחות כספיים וכן דוחות נוספים המשקפים את פעילותו בתחום משק המים והביוב בעיר.
כחלק מתפיסה ניהולית, תאגיד “מעיינות הדרום” שומר על רמת שקיפות גבוהה מבחינה ציבורית; לתאגיד מונה רו”ח חיצוני האמון על הכנת דוחות כספיים, ורו”ח נוסף העוסק בביקורת פנים. בנוסף, לתאגיד מונה דירקטוריון שחבריו אושרו ע”י ועדת שפניץ (הוועדה למינוים במגזר הציבורי), חלקם דירקטורים מטעם העירייה, והשאר הנם דירקטורים מטעם הציבור. הדירקטוריון מתכנס באופן קבוע, מקבל דיווחי מנכ”ל ומאשר תקציבים, תכניות עבודה ופעולות נוספות.
תעריפי המים והביוב לא השתנו כתוצאה מהמעבר לתאגיד, אלא הם נקבעים ע”י הרשות הממשלתית למים וביוב ומעודכנים מעת לעת על ידה. תעריפי המים אחידים בכל הארץ ואין לתאגיד מעיינות הדרום הסמכות לשנותם. תעריף אגרת הביוב כלול באגרת המים.
התעריפים למגזר הביתי, המפורסמים ע”י התאגיד כבר כוללים מע”מ, ועל כן מעיינות הדרום?מחלצת לקראת סיכום החשבון את המע”מ לצורך הפקת חשבונית מס כחוק,?ללא תוספת מחיר כלשהי לצרכני המים. לעומת זאת למגזר העסקי ולמוסדות ללא כוונת רווח (מלכ”ר) יתווסף מע”מ?כחוק לחשבונות המים והביוב.
החל משנת 2010, כל ענייני המים והביוב של דימונה, ערד, ירוחם ומצפה רמון הנם באחריות מעיינות הדרום. לגבי תקלות של רשת המים והביוב, ניתן לפנות 24 שעות ביממה למוקד העירוני בחיוג מקוצר 106 מכל טלפון.
בסוגיות הנוגעות לחשבונות המים והביוב ניתן לפנות באופן פרונטלי לשירות לקוחות מעיינות הדרום בעיר מגוריך, או דרךהמוקד הטלפוני בשיחת חינם: 1-800-800-987.
כמו כן ניתן לפנות בפקס, מייל, או באמצעות אתר / אפליקציית מאסט בלינק https://www.mast.co.il/46/services
בתחתית עמוד הבית תוכל למצוא את סניפי השירות ופרטיהם להתקשרות ( פקס ומייל ) .
תאגיד “מעיינות הדרום” רשאי לנתק תושב מאספקת המים רק במקרה בו לא שילם התושב את חשבון המים, ולא נענה להתרעות שנשלחו אליו. יחד עם זאת, התאגיד חייב לפעול עפ”י פרוצדורות שנקבעו בחוק לגבי ניתוקי מים, והוא יפעל במלוא שיקול הדעת הנדרש במקרים אלו.
מעיינות הדרום מחויב לטפל בתקלות מים וביוב רק עד לנקודה של שעון המיםהראשי של הבניין, ובמקרה של בית פרטי עד שעון המים של הבית. לעומת זאת, תקלות מים וביוב המתרחשות מעבר לשעון המים הראשי, כדוגמת שטח הבניין, הבית, החצר, מגרש החנייה וכיו”ב, הן תקלות הנחשבות פרטיות, והן באחריות הדיירים שיצטרכו לפנות לבעל מקצוע באופן פרטי.
על חשבון המים והביוב
חשבון המים שלך מורכב מחיוב בגין המים שצרכת באופן פרטי ביחידתהדיור בה מותקן מד המים וכן מהצריכה המשותפת, במידה והינך מתגורר בבניין משותף. תעריפי המים נקבעים ע”י הרשות הממשלתית למים וביוב והם הינם אחידים בכל הארץ. תעריפי המים מדורגים לפי כמות הצריכה לנפש: עד 7 מ”ק לחודשיים לנפש ומעל 7 מ”ק לחודשיים לנפש. תעריפי המים משתנים מעת לעת ע”י הרשות הממשלתית למים וביוב.
צריכת המים שלך נרשמת במד המים ונקראת ע”י קוראים מיומנים מטעםתאגיד “מעיינות הדרום”. במקרה בו אין גישה לנכס, חשבון המים מחושב לפי הערכת צריכה, לכןחשוב לשמור על אזור מד המים נקי, מסודר ונגיש.
חשבון המים של מעיינות הדרום שונה בצורתו מזה של העירייה. החשבון יכלול רק מרכיבי מים וביוב, והוא לא יכלול מרכיבים של ארנונה וביוב, כפי שהיה נהוג בחשבונות העירייה.
חשבון התאגיד מהווה גם חשבונית מס, ועל כן יוצג בו, לפני הסיכום של?סה”כ חשבון המים, חילוץ של מרכיב המע”מ (כדוגמת בזק וחברת החשמל), זאת בניגוד לחשבונות העירייה שלא התייחסו למרכיב המע”מ.
ניתן לשלם את חשבון המים במקומות הבאים:
- הדרך המומלצת ביותר לתשלום חשבונות מים הינה חתימה על הוראת קבע (לחיוב חשבון הבנק או כרטיס האשראי). הוראת קבע חוסכת לך טרחה, עמידה בתור וכמובן מאפשרת תשלום החשבונות בזמן.
באמצעות התשלום בהוראת קבע, נחסכות עמלות מיותרות ומתאפשרת השקעה מקסימאלית בשיפור איכות המים, איכות השירות ושדרוג מתמיד של תשתיות מים וביוב. - בבנקים מסחריים.
- בסניפי בנק הדואר.
- בקופת העירייה.
- תשלום באמצעות כרטיס אשראי
- במוקד החיצוני המיוחד 1-800-800-987.
- באתר האינטרנט
בהתאם להחלטת הרשות הממשלתית למים וביוב, החל מתאריך 10.08.08בוטל התעריף המוזל לגינה בכל הרשויות המקומיות ותאגידי המים בישראל.
כן. תעריפי המים נקבעים על ידי הרשות הממשלתית למים וביוב והם אחידים בכל הארץ.
לפי שיטת החיוב לפיה מחושב החשבון, מחשבים את מספר הנפשות במשפחה ומקציבים לכל נפש כ-3.5 מ”ק לצריכה חודשית (7 מ”ק לצריכה דו-חודשית) בתעריף 1.
מעבר לכך, כל מ”ק צריכה יחויב לפי תעריף 2.
זכאות זו תתקיים לאחר הגשת טופס הצהרה על מספר נפשות בצירוף ספחי ת.ז. של המתגוררים בנכס, בהם מופיעה כתובת המגורים ככתובת יחידת הדיור.
רשות המים זכאית לשנות את ההקצבות ואת תעריפי המים מעת לעת. חשוב לציין, שההקצבה ליחידת דיור ולפיכך כל החלפת מחזיקים בנכס מחייבת דיווח מחודש על מספר הנפשות.
צריכה משותפת הינה ההפרש בין צריכת המים שנמדדת במד המים הראשילבין צריכת המים הנמדדת במדי המים הפרטיים של הדיירים.
צריכה משותפת משמשת בדרך כלל לניקיון הבניין, השקיית הגינה או כל צריכת מים המבוצעת ישירות ממד המים הראשי. בבניין מגורים משותף, הצריכה המשותפת מתחלקת באופן שווה בין כל דיירי הבניין (אלא אם הוגש הסכם חלוקה אחר המקובל על כל הדיירים).
במקרה כזה, עליך לבדוק ארבעה דברים:
- האם היתה צריכה חריגה של מים בגין גינון חדש, שיפוץ הדירה, ביקור אורחים וכד’.
- האם קיימת נזילה בדירה.
- האם החשבון נעשה לפי הערכה (קוד 1) בסימון הערכה.
4. האם מספר הנפשות של יחידת הדיור מעודכן.
יכולות להיות מספר סיבות לקריאה גבוהה בגין צריכה משותפת, החל מנזילת מים בשטח הבניין (גלויה או סמויה), תקלה במערכת ההשקיה של הגינון בבניין, גניבת מים מהצנרת של הבניין, קבלנים הצורכים מים מבניין חדש גם לאחר שהתאכלס, תקלה במוני המים או קריאות שגויות של מוני מים. כמו כן ייתכן מצב בו הקבלן שבנה קומפלקס של בניינים, העמיס בטעות את השקיית הגינון של הקומפלקס באופן בלתי שוויוני בין הבניינים בקומפלקס.
תאגיד מעיינות הדרום שם לנגד עיניו כמטרה מרכזית לשפר את השירות ללקוח באמצעות שיטות עבודה וניהול מתקדמות, והוא פועל להפחית למינימום תופעות של קריאות מים חריגות.
- במקרה של מכירת דירה
המוכר שעוזב את הדירה צריך להגיע למחלקת הגביה בעיריית נס ציונה עם חוזה מכר, תעודה מזהה וקריאת מונה נכון ליום העזיבה. המוכר יחתום על הצהרה לגבי קריאת המונה, ויסגור את חשבונו בתשלום בכרטיס אשראי או במזומן (צ’קים לא יתקבלו). הקונה רשאי אך אינו חייב להגיע למחלקת הגביה של העירייה אך עליו להגיש ל-“מעיינות הדרום” הצהרה בדבר מספר הנפשות המתגוררות בדירה.
שימו לב, במידה ויהיה פער של מס’ ימים בין סגירת חשבון המים לבין העברת משלמים בעירייה, יהיה צורך לקבל אישור חדש לסגירת חשבון מים. אנו ממליצים לבצע את כל הפרוצדורה בתוך יום אחד או יומיים. - במקרה של דירה שכורה
על השוכר (או בעל הדירה) שעוזב את הנכס להגיע למחלקת הגבייה בעיריית נס ציונה, עם חוזה השכירות שהסתיים, תעודה מזהה וקריאת מונה נכון ליום העזיבה. השוכר (או בעל הדירה) שעוזב יחתום על הצהרה לגבי קריאת המונה, ויסגור את חשבונו בתשלום בכרטיס אשראי או במזומן (צ’קים לא יתקבלו). במעמד סגירת החשבון יחזור הנכס על שם בעליו.
ניתן להציג באותו מעמד חוזה שכירות חדש באם קיים, ולהעביר את חשבון המים ישירות על שם השוכר החדש (גם אם בעל הנכס אינו נוכח).
במידה והנכס אינו רשום על שם הדייר שעוזב, על הדייר העוזב להביא עמו ייפוי כוח עליו חתום בעל הנכס המאפשר לו לסגור חשבון מים, וכן צילום ת.ז. של בעל הנכס. על השוכר להגיש ל-“מעיינות הדרום” הצהרה בדבר מספר הנפשות המתגוררות בדירה.
שימו לב, העיריות אינן מאפשרות לרשום חשבון על שוכר חדש במידה ותקופת השכירות היא פחות משנה אחת. במקרה של תקופת שכירות קצרה מ- 12 חודש חשבון המים יישאר על שם בעל הנכס.
חשוב לדעת
הצריכה הביתית משתנה מאדם לאדם ונעה בין 100 ל-230 ליטרים לנפשליום ובממוצע כ-165 ליטרים.
כן. מי השתייה בישראל המסופקים דרך מערכת המים לתושבים הם ברמהתברואתית טובה ביותר. יתרה מכך, משרד הבריאות עומד על יתרונות לא מעטים במי הברזבישראל שאינם קיימים במים מינרלים. רמת מי השתייה בישראל יכולה להתחרות ברמת המיםשל המדינות המתקדמות בעולם, באירופה ובארצות הברית. לכן, אין שום סיבה שלא לשתותמים מן הברז, ובעיקר נוכח הצורך בשתייה מרובה בארצנו החמה. על פי המלצת משרדהבריאות יש לשתות לפחות שני ליטר מים ביום.
משרד הבריאות אחראי על קביעת תקן המים ועל אכיפת תקנות איכות מיהשתייה.
“מעיינות הדרום” מבצע בדיקות כימיות ובקטריאליות במקורות המים וברשתהחלוקה לפי הנחיות משרד הבריאות בפיקוח בקטריולוגים. המרכיבים הכימיים נבדקיםבמקורות המים כל כמה חודשים עד כמה שנים, בהתאם לחשיבותם ולהחלטת משרדהבריאות.
מחלות שמקורם במי שתייה מאופיינות בד”כ ע”י הקאות ושלשולים. לרובהן תוצאה של טיפול לקוי במים או זיהום החודר למים. לאור הטיפול שניתן למים בישראל, רק במקרים נדירים יש מקרי מחלה הקשורים במים.
מי השתייה עוברים טיפול בסיסי-חיטויי. טיפול זה בא להשמיד חיידקיםומיקרו-אורגניזמים אחרים, גורמי מחלות. המים נקיים בשעה שהם נשאבים מהאדמה. לכן, ניתן להעבירם תהליך ללא טיפול מקדים. לעיתים נדירות נדרש טיפול מקדים במטרה לפתורבעיות מיוחדות.
כן. בדיקות רבות הוכיחו כי רמת הכלור הקיימת במי השתייה הנהבטוחה.
החיידקים מושמדים בתהליך הטיפול במים ע”י חומרי חיטוי. תוספת כלוראו תרכובות כלור הם חומרים הנפוצים ביותר בארץ.
לא. ישנם כימיקלים אשר מיטיבים. לדוגמא הפלואור ומינרלים נוספיםהמוכרים כמועילים לבריאות האדם ומשרד הבריאות מחייב את הוספתו. כמו כן ישנם מרכיביםכימיים שאינם משפיעים לטובה או לרעה על בריאותנו.
לא, החומר ממנו נוצרת האבנית הוא פחמת סידן לשתייהואין לו שום קשר עם “אבנים כליות”.
בועות אוויר מזעריות במים, הדומות לבועות הגז בבירה ובסודה, גורמות למים להראות לבנים. תופעה זו שכיחה יותר בחורף, כאשר מי השתייה קרים. איןבתופעה זו כל נזק והיא נעלמת תוך דקות מעצמה.
הכתמים שעלולים להופיע בכלי הזכוכית לאחר ההדחה והייבוש נגרמיםע”י מינרלים בלתי מזיקים שנשארים בכוס אשר המים מתאדים. קיימים בשוק מוצריםשמייבשים את הכוסות יותר ביסודיות. כתמים בדלתות באמבטיה נגרמים מאותההסיבה.
מינרלים המומסים במים נוטים לשקוע כאשר המים מתחממים או מתאדים. צבעם של מינרלים אלה הוא לבן כמו סיד או גיר והם מצטברים בקומקום, בספלי קפה, במקלחון ובדלת הזכוכית באמבטיה. כדי להסיר את המינרלים האלה, תוכלו להשרותם בקערתפלסטיק מלאת חומץ. בתום הפעולה, שלפו בזהירות את הכלים מקערת הפלסטיק, נערו אותםושייטפו את הכיור ואת המיכל עם הרבה מים. את הכתמים הלבנים בדלת הזכוכית של האמבטיהקשה להסיר באמצעות חומץ. משום שכתמים אלה מומסים באיטיות רבה, עדיף למנוע אתהיווצרות הכתמים ע”י ניקוי דלת האמבטיה עם ספוג רך, מידי אחרי כלרחצה.
קשיות במי השתייה הנגרמת ע”י שני מינרלים-קלציום (סידן) ומגנזיום.
יש האומרים שהמים הקשים נקראים כך משום שהקלציום והמגנזיום מקשים על ביצוע הכביסה.
אכן לא קל לכבס עם מים קשים. מים המכילים כמות קטנה יותר של קלציום או מגנזיום הם “מים רכים”, יתכן בגלל שזה קל יותר לכבס באמצעותם.
“מים הקשים” בישראל מקורם בקידוחים הנשאבים באקוויפר ההר-העשיר בסלעי סידן ומגנזיום. מינרלים אלה אינם מזיקים לבריאות וברוב המקרים אף מועילים.
כן. הטפטוף גורם לבזבוז של משאב יקר ערך, ועליך לשים קץ לבזבוזה זה, גם אם הטפטוף אינו נמדד תמיד במונה שלך. כדי לדעת כמה מים אתה מבזבז, שים מתחת לברז ספל או כלי שיאפשר לך למדוד, ובדוק תוך כמה דקות הוא מתמלא. ברז שמטפטף 60טיפות בדקה יגרום לבזבוז של 12 ליטר ליום, או 4,630 ליטרים לשנה. דליפה כזו תמלא ספל של רבע ליטר בפחות מ- 30 דקות.
טיפול בברזים מטפטפים חוסך לך כסף וחוסך למדינה מים.
האם קיבלת חשבון מים גבוה? סביר להניח כי בבית קיימת נזילה. אחוז ניכר מהנזילות הסמויות מתרחשות באסלה (נזילה ממיכל ההדחיה- ניאגרה) או ממערכת חימום מים (דוד שמש וקולטים).
כדי לוודא אם בבית יש נזילה, ניתן לבדוק אם מד המים פועל בשעות הלילה (הפרש בין קריאת מד המים בשעת השינה עד ההשכמה) או לעיתים ע”י צפייה במד המים בעת שהברזים סגורים.
דאגו לתקן כל נזילה מיד עם התהוותה.
עליך לתקן את הנזילה.
לאחר תיקון הנזילה, באפשרותך לפנות אל שירות הלקוחות של מעיינות הדרום ולהגיש טופס בקשה להקלה בחיוב צריכת המים (לטפסים לחץ כאן) הכולל: הצהרה על תיקון נזילה , חשבונית התיקון, תאריכי הנזילה, ומתי תוקנה. התאגיד יבחן את בקשת הצרכן ובמידה והבקשה תאושר, תיקון החשבון יעשה ע”פ כללי תאגיד המים והביוב. התאגיד יבדוק את צריכת המים הממוצעת של התושב כאשר עבור צריכה זו יחוייב התושב בתעריפים הרגילים בהתאם לכמויות ולתעריפים הקבועים (זיכוי בגין נזילה ניתן בעבור לא יותר משתי תקופות חשבון).
לאחר תיקון הנזילה, באפשרותך לפנות אל שירות הלקוחות של מעיינות הדרום ולהגיש טופס בקשה להקלה בחיוב צריכת המים (לטפסים לחץ כאן) הכולל: הצהרה על תיקון נזילה , חשבונית התיקון, תאריכי הנזילה, ומתי תוקנה. התאגיד יבחן את בקשת הצרכן ובמידה והבקשה תאושר, תיקון החשבון יעשה ע”פ כללי תאגיד המים והביוב. התאגיד יבדוק את צריכת המים הממוצעת של התושב כאשר עבור צריכה זו יחוייב התושב בתעריפים הרגילים בהתאם לכמויות ולתעריפים הקבועים (זיכוי בגין נזילה ניתן בעבור לא יותר משתי תקופות חשבון).
במקרה של נזילה קיימות שתי אפשרויות:
במקרה בו הופיעה הנזילה בצנרת שמובילה עד השעון הכללי, האחריות הינה של מעיינות הדרום.
במקרה בו הנזילה הינה בצנרת שבין המד הכללי לבין המד הדירתי, האחריות הינה של הצרכן (במקרה של בניין משותף, האחריות חלה על כלל הבניין).
בהתאם לתקנות המים, במקרה כזה ניתן לבקש בדיקת תקינות מד המים. מד המים ישלח לבדיקה במעבדה מורשית ע”י נציבות המים ותוצאות הבדיקה יישלחו לבית הלקוח. בדיקת מד המים כרוכה בתשלום. מד המים יישלח ע”י מעיינות הדרום למעבדת בדיקה חיצונית בעלת רישיון מאת נציבות המים. במקום מד המים שנשלח לבדיקת מעבדה, יותקן בנכס מד מים חדש. זמן הבדיקה אורך כחודש ימים ותוצאותיה ישלחו לביתך. במידה ותוצאות המעבדה יעידו כי מד המים היה תקין, לא תהא זכאי לזיכוי חשבונך, ועלות בדיקת המעבדה לא תוחזר.
במידה ותוצאות המעבדה יעידו כי מד המים לאהיה תקין, תהא זכאי לזיכוי חשבונך בהתאם לתקנות המים. כמו כן, עלות בדיקת המעבדהתוחזר לך.
תאגיד “מעיינות הדרום” מאפשר לך למסור קריאה עצמאית שלמד המים באמצעות הטלפון , בפקס או באמצעות המייל ואתר האינטרנט. מועד מסירת הקריאה הינו אחת לחודשיים בתאריכי הקריאה המצוינים על גבי חשבון המים שלך. עם זאת, תאגיד “מעיינות הדרום” שומר לעצמו את הזכות לפנות אליך בכל עת על מנת לתאם קריאת מד מים ע”י פקח.
מד מים מותקן לבניה או לשימוש פרטי/ציבורי.
מד מים לבניה
מותקן רק לאחר קבלת טופס 2. במידה ולא קיימת תשתית מתאימה, הכנת התשתית, בהתאם להנחיות תאגיד “מעיינות הדרום” הינה באחריות הצרכן. לאחר הכנת התשתית ואישורה ע”י “מעיינות הדרום”, יותקן בנכס מד המים בעלות הנקובה בסעיף 1 בתוספת לחוק העזר לעריות (אספקת מים).
מד מים פרטי/ציבורי
מותקן רק לאחר קבלת טופס התקנת מונה מים מהקבלן הבונה (בבניינים משותפים) ובבנייה פרטית, לאחר קבלת טופס 4. על התושב להעביר לתאגיד “מעיינות הדרום” את הטופס המקורי בלבד.
ראשית, עליך לשלם אגרות מים וביוב עד לקריאת מד המים האחרונה שתתבצע ביום העברת הנכס.
בנוסף, יש להמציא למחלקת הגבייה בעיר מגוריך את המסמכים הבאים:
מכירה /?השכרה?
- צילום חוזה מכירה
- צילום ת.ז. של המוכר
- צילום ת.ז. של הקונה
- טופס החלפת משלמים בגין מכירה הכולל:
- פרטי המוכר וחתימתו
- פרטי הקונה ומכירתו
- קריאת מד מים נכון ליום העברת הנכס.
- צילום חוזה שכירות
- צילום ת.ז. של המשכיר
- צילום ת.ז. של השוכר
- טופס החלפת משלמים בגין השכרה הכולל:
- פרטי המשכיר וחתימתו
- פרטי השוכר וחתימתו
- קריאת מד מים נכון ליום העברת הנכס.
המים בישראל הם משאב יקר מאוד ובמחסור ולכן יש להשתמש בהם בתבונה. משאב במחסור – ישראל היא מדינה חצי מדברית, רמת המשקעים בה נמוכה ועונת הגשמים קצרה, לכן כמות מי הגשם שיכולה למלא את המאגרים העיליים והתת קרקעיים אינה מספקת לצרכי האוכלוסייה.
מאחר ורוב הגשם ומאגרי המים הטבעיים נמצאים בצפון ואילו התושבים ושטחי החקלאות מרוכזים באזור המרכז ובדרום נדרשת העברת מים מהצפון למרכז ולדרום אשר מייקרת את הפקתם.
בנוסף, כל קוב של מים משומשים הופך לקוב שפכים. חסכון במים חוסך מפגעים אקולוגיים שנגרמים משפכים, וחוסך את הסכנה כי השפכים שאינם מטופלים יחדרו למי התהום ויזהמו אותם.
להלן התפלגות נתוני צריכת המים לשימושים ביתיים (הכמויות מתייחסות לנפש ליום)
השימוש | ליטרים | אחוזים |
הדחת אסלות | 55-60 | 35% |
שתייה, בישול והדחת כלית | 30 | 20% |
רחצה | 55-60 | 35% |
כביסה וניקיון | 8 | 5% |
גינון | 8 | 5% |
מערכת המים בישראל הנה מערכת מים ארצית המשלבת את כל מקורות המים ומאפשרת העברת מים מאזור לאזור בהתאם לשיקולים הידרולוגיים.
לכן לפעמים תל-אביב תקבל שליש מהמים ממקורות מי תהום ושני שליש מן הכנרת, ולעיתים הפוך.
לפעמים מערכת המים הארצית תעלה מים מן הדרום צפונה במידה ובדרום ירדו יותר גשמים.
בתקופה האחרונה משולבים מים מוטפלים במערכת אספקת המים של מקורות.
- השקיה באמצעות ממטרות ומתזים מותרת רק בין השעות 19:00 עד 7:00 למחרת, פעמיים בשבוע, כחצי שעה בלבד בכל השקייה.
- השקיה בשעות הקרירות, כשאין משבי רוח, תקטין את התאיידות המים ותמנע מחלות עלים.
- העדיפו לשתול צמחים הידועים כחסכנים במים .
- הקצו את כמויות המים להשקיה בהתאם למזג האוויר ולצורכי הצמח.
- אבזרו את הגינה בקוצבי מים או במחשבי השקיה בעלי התו הכחול, לחיסכון במים ולבריאות הצמחייה.
- חפו את הגינה בכמויות נדיבות של חומר חיפוי למניעת התייבשות הקרקע והתחממותה ולצמצום התפתחות עשבים שוטים בגינה.
- חלקו את השקיית הגינה לקבוצות על פי סוגי הצמחים והתנאים הדרושים להתפתחותם, בכלל זה – צריכת המים שלהם.
- הגדילו את מרווחי ההשקיה לצמחים ולדשא. הגדלה זו תגרום להעמקת השורשים וליצירת צמחים חזקים, בעלי יכולת קליטת מים טובה יותר.
- כסחו את הדשא לעיתים תכופות. פעולה זו תביא לחיסכון ניכר בצריכת המים.
גזמו עצים ושיחים, הגוזלים מים שלא לצורך. - פזרו והצניעו כמויות גדולות של קומפוסט. הקומפוסט משפר משמעותית את אחיזת המים בקרקע.
אספקת המים מבוצעת בהתאם לתכנית אינסטלציה שהוגשה ע”י היזם/הבונה כאשר קיבל היתר בניה. התכנית אושרה באותו מועד על ידי מעיינות הדרום (או ע”י העירייה, לפני 1.1.2009). תכנית האינסטלציה שמכין היזם/הבונה ערוכה לפי הוראות לתכנון ובניה (הל”ת), שהן חלק מחוקי מדינת ישראל.
על פי תכנית האינסטלציה שאושרה, נקבע באם אספקת המים תהיה ישירה מהרשת הציבורית – בדרך כלל לבתים בהם עד 4 קומות, או שמערכת אספקת המים בבנין תחוזק ע”י משאבות, אשר באמצעותן מגיעים המים לקומות הגבוהות. משאבות אלה מותקנות ע”י היזם/הבונה והן בבעלות ובאחזקה של דיירי הבניין. לכן עליכם לפנות אל הגורם האחראי לטיפול בבניין לטיפול ולתחזוק שוטפת.
בבניינים עם מיכלי מים על גג הבניין או במקום אחר, יש לוודא את ניקיון המיכלים ואת סגירת הכניסות על מנת למנוע זיהום של המים ממקורות חיצוניים.
על פי הוראות משרד הבריאות, יש לנקות את המיכלים פעם בשנה על ידי גורם מוסמך וזאת לצורך מניעת זיהומים.
האחריות על ניקיון ותחזוקת המיכלים חלה על הדיירים בבניין.